Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tengermoraj

blogavatar

Nehéz lenne sarkainál megfogni a gondolataimat, mint a tengert is. Mert végtelennek tűnő, át nem látható.

Legfrissebb bejegyzések

Követők

VéBarb

D é L i B á B o Z ó D v A

https://www.youtube.com/watch?v=1hhvRGHbtNY

,,én maradtam ébren az álmaimban
hiszen előre szóltak,hogy minden ott van
ahol éppen felüti a fejét az éjjel
az égen ki az aki maradna ébren?"

,,te hagyd meg így nekik

a bolond időket"

,,az évek jönnek utolérnek
kitakarnak és számon kérik
a lelket rajtad de ugye látod?
ma nem úszod meg a boldogságot"

,,mert a legtöbb helyen

csak ez a délibáb van
meg a találgatás megy az éjszakában
hol a szívnek a helye?"

,,te készülj fel ezek az utolsó részek
az álló idők ma indulni készek"

,,ahol megörültek nekem

oda virágot szórtam
és megmondtam mindig

ha előre szóltam"

,,az évek végül utolérnek
kitakarnak és számon kérik"

,,ő meglát fentről idetáncol
kipirultan a boldogságtól
az éjszaka meghalt de ugye érted?
elígértek a boldog végnek"

"és fütyülve fújtat a szél a szárnyakon
én elégve gondtalan éjszakáimon
a vártnál mindig kicsit előbbre voltam"

,,de nem este volt csak a fények égtek
és a vadak bedőltek a tévedésnek"

,,virágot szórtak a síri csendbe
aki vígasztalódna ne jöjjön erre
tudom ismersz"

,,és arcon csókol csak egyet-egyet
egy ölelés még és aztán enged"

,,az évek végül utolérnek
kitakarnak és számon kérik
a lelket rajtad de ugye látod?"

,,ő meglát egyből odatáncol
kipirultan a boldogságtól"

,,a szárnyak a hátán mind vele szállnak
utat adnak a boldogságnak"

,,az évek jönnek utolérnek
kitakarnak és számon kérik
a lelket rajtad de ugye látod?
ma nem úszod meg a boldogságot"

/Hiperkarma: Délibáb/

Tovább

Gyerek-szemmel

Sokszor azt hiszem, hogy nekem van a világon a legjobb anyukám. Máskor meg azt, hogy a legrosszabb.

Olyan ő, mint a hullámvasút, vagy, mint a savanyúcukorka, mert hát, hogy lehet már egy cukor savanyú?

Mégis szeretem.

Na, ilyen anya is. Mert az egyik pillanatban még puszilgat, a másikban pedig utánam vágja a házi feladatomat. Olyankor csak nézek döbbenten, hogy mégis mi történt vele két perc alatt. De jobban teszem, ha nem szólok semmit, mert a végén még én húzom a rövidebbet, azt meg ugye nem szeretném.

Anya amúgy elég félelmetes.

Sokszor azt hiszem, hogy boszorkány lehet, de legalábbis van otthon egy varázsgömbje, mert, hogy mindent tud már azelőtt, hogy hazaértem volna.

Milyen jegyet kaptam, mit vettem a boltban egy marék apróból, kit kísértem haza, verekedtem-e a folyóson, vagy kivel beszélgettem az utcán, tényleg mindent.

Úgyhogy nem is értem, miért lesz mérges, amikor a „mi volt az iskolában?” kérdésre csak annyit mondok, hogy semmi. Miért akarná hallani még egyszer, ha élőközvetítésben már végignézhette az egészet.

Anya amúgy mágikus varázserővel rendelkezik. Mert egy puszival bármit helyre tud hozni. Vannak krémjei, amiktől elmúlnak a kiütéseim, de azt hiszem, a pocimra adott puszi lehet a titok.

De ez még semmi.

A puszta kezével meg tudja állapítani, hogy lázas vagyok-e. Ez főleg akkor megy neki a legjobban, amikor nem akarok iskolába menni.

Egyébként elég sokat kiabál, elvileg azért, mert mért nem lehet szót fogadni, miért kaptál fekete pontot, nincs hétköznap csavargás, rakd fel a cipődet, meg ilyenek.

Ilyenkor sajnálom kicsit, biztos nem tesz jót a hangszálainak a sok ordibálás.

De elvégre, valahogy fent kell tartanunk a kettőnk közötti, egészséges kapcsolatot.

Amúgy elég megbocsájtó típus. És annak ellenére, hogy néha feljönnek az „elvesztetted a bizalmamat”, meg a „soha többet”, „egy hét szobafogság” és hasonló mondatok, minden alkalommal kapok egy új esélyt.

Na látod már milyen szuper anyukám van?

Nem szeretem sírni látni anyát. Amikor csalódottan áll előttem, nem szól, és látom, ahogy lassan meggyűlik a szeme könnyel, piros lesz az arca, és szorítja az ajkait.

Olyankor egy óriási gombóc van a torkomban, és mindent, de mindent visszaszívnék, csak, hogy ne látnám rajta azt a végtelen szomorúságot, amit én, okoztam neki.

Anya amúgy elég vicces. És állandóan apró meglepetéseket csinál. Például, ha csomagol uzsit, ír üzeneteket a szalvétára. Anyánál nem számít, hogy hány évesek vagyunk, akkor is jár nekünk a szalvéta-üzi. Egyszer a nővérem osztálykirándulásra ment, és az volt a szalvétáján: Érezzétek jól magatokat! Ugye elmondod, ha csókolózol? Ugye el? "

Tök ciki, de azért vicces, még szerencse, hogy nekem nem ír ilyeneket, mindenki rajtam röhögne. 

Ha már itt vagyunk, elmondom, csak, hogy tudd, az én anyukám a legjobb szakács a világon, és nem, nem a tiéd.

Tudod, sokszor eltűnődöm azon, hogy képes ennyi mindent magában hordozni, hogy van neki ezer, meg ezeregy képessége, hogyan lehet, hogy mindig tudja, mit kell mondani, hogy mire van szükségem, mikor kell mennem a programokra, hogy ebéddel vár, hogy eljön értem, hogy bármikor, ha hívom, a segítségemre van, és tényleg csak akkor mondd nemet, ha minden kötél szakad.

Hogy lehet, hogy ő egy végtelen hosszú hullámvasút, egy soha le nem nyelhető savanyú cukorka, aki tényleg minden egyben, jó és rossz, ember, tündér, varázsló, bohóc, szakács, takarítónő, bíró, rendőr, orvos, katona.

Anya.

Aztán, a nagy tűnődésekben mindig oda lyukadok ki, hogy talán mindennek én vagyok az oka.

Tovább

Pofonok

Vágtál már valakit pofán? 

Úgy Istenigazából?

Ugye, milyen jó érzés, amikor látod, hogy szépen lassan folyik a vér az arcába, és ott marad a kezed nyoma. Te meg érzed, hogy bizsereg a tenyered a csattanástól, de csak lerázod, és számolod a hangyákat a tenyeredben.

pofon

Sokszor csak azt akarjuk, hogy rohadtul fájjon a másiknak, fájjon úgy, ahogy nekünk is fájt már, azt akarjuk, hogy szenvedjen, sírjon, zokogjon, törjön össze, mint egy üveg pohár, amikor nekiütöd a szélét a mosogatónak, törjön le belőle csak egy kis darab, de már ne lehessen használni többé. Csak ki kelljen dobni.

pofon

Na ja! 

Sokan azt mondják, hogy a bosszút forralni szokták, de az igazi fájdalmat az tudja okozni, amikor meggondolatlanul, ösztönösen kiadod magadból azt a rettenetes sok haragot, ami ott nyomorog benned.

És ez amúgy szerintem elég emberi reakció.

pofon

Persze megkönnyebbülsz, mert jó, tényleg az, elmondtad, ütötted, üvöltötted, és kiadtad magadból a fájdalmat. Átadtad.

De valószínűleg nem fogsz könnyen szabadulni a bűntudattól, ami átveszi a helyét a haragodnak.

Én legalábbis ilyen vagyok. 

Csak hordom magamban a fájdalmat, nem szólok, nem akarok beszélni róla, formálgatom, gyűjtögetem, és egy idő után leolvasható az arcomról, és amikor már annyira feszül, hogy nem vagyok képes a saját erőmmel átfogni, akkor kiszakad. 

És zúdul.

És ömlik.

És alig akar megállni.

Aztán még jobban fáj.

pofon

Nem sokszor bántottak még meg annyira, hogy saját magamat is gonosznak tartottam, amikor jött a revans. Na meg igazságtalannak, könyörtelennek, és baromi erősnek is. De volt már ilyen. És egyszerre könnyebbültem meg, és zuhantam még lentebb a szakadékomba. Még annál is lentebb, mint ahova a valódi fájdalom nyomott. 

Mert nem voltam különb annál, aki megbántott. Egy rohadt pici fokkal sem.

Ugyanolyan szívtelen és önző voltam, mint ő.

Mert ezzel együtt visszaadtam azt, amit kaptam. Megbántottak, így megbántottam. Mert így működik ez, nem? Kölcsön kenyér, visszajár...vagy mi.

Pedig nem.

És nem is szabad hagyni, hogy ez így dolgozzon bennünk. Már csak azért sem, mert nem adhatod meg a másiknak azt az örömet, hogy a szemei előtt törj össze! Valahogy, mindig erősebbnek kellene lennünk, legfőképp lélekjelenlétben.

pofon

Ez persze vicces az én számból, mert a lélekjelenlétem annyi, mint egy halott lepkének, akit a szél ide-oda fújdogál. Semennyi.

De minden pofonnal, amit kaptam, vagy kapok még, egyre erősebb leszek, és van, hogy már nem rezdül bele az arcom sem. Mert erősödöm általatok, a körülöttem lévő emberektől, a szembejövőktől, az elmenőktől, vagy a maradóktól. 

Mindegy.

Legfőképp, magad miatt légy erős. A büszkeséged miatt, a lelked miatt, a személyiséged miatt, és tartsd vissza azt az adrenalintól felerősödött pofont, és add ki valahogy máshogy. De ne az legyen a célod, hogy fájjon.

Mert még jobban fog. 

Még nagyon sokáig.

pofon

Tovább

Reményben az erő

Arra vagyunk ítélve mi emberek, hogy bármilyen körülmények között, az utolsó percig reménykedjünk, legalább egy ici-picikét. Még, ha az valójában már teljesen felesleges.

Ez persze pozitív erény.

Valahogy könnyebb hinni abban, hogy lehet jobb is. Legalábbis nekem. 

remény remeny

Persze mindenkinek vannak rosszabb napjai. Mindig akad valami sorsfordító pillanat, amikor azt gondoljuk, hogy már baromira nem lehet lentebb, és már semmi értelme a reményhez fordulni egy-két bátorító kacsintásért, de aztán, valahogy mindig erősebb nálunk, és valahogy mindig oda lyukadunk ki, hogy szükségünk van rá. 

Nagyon is.

remény remeny

Mert a fájdalom elmúlik, vagy legalábbis enyhül, és az idő elteltével újra ott lapul a takaró alatt, a ruhák között, a hajadban, a metrón, a kakóscsigádon, az ujjbegyedben, ott lesz az új.

És ez megint lehetőséget ad arra, hogy újra hinni tudj. 

Mert, hogy a reményben hinni kell. Ezt persze meg lehet fogalmazni másképp is. Sokaknak Isten jelenti a reményt, másoknak pedig valami olyat, amit nem lehet megfogni a lábainál, de mindenki tudja, hogy van. 

Egy valami viszont összefogja ezt a két fogalmat, és az pedig a hit. 

remény remeny

És ez szerintem csodálatos. Mert egyáltalán nem számít, mi az, ami nap, mint nap arra késztet, hogy ki kelj az ágyból, mi az ami, hajt, hogy csináld, ami erőt ad a rossz napokon, mi az ami megnyugvást hoz neked, egyedül az számít, hogy hiszel valamit, és ezt a valamit, a magadénak tudhatod.

remény remeny

Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne igazán definiálni a reményt. A google azt írta, hogy "kedélyi állapot, kellemes előérzet". Viszont szerintem ennél ez sokkalta összetettebb, nem ennyire konkrét. 

Bennem például napi százszor felbukkan, és annyiszor mondjuk, hogy remélem, reméljük, hogy szinte már a  részünk, a gondolatunk, egy darabka, ami tényleg csak azt erősíti meg, hogy örök álmodozók vagyunk. 

remény remeny

Azt gondolnánk, hogy könnyebb a reményt választani mindig. Hát nem éppen. Sokszor egyszerűen csak egyszerűbb félni, halálra bőgni magunkat a sötétben, menekülni a problémák, az emberek, kapcsolatok, kötelességek elől, felhagyni az egésszel! 

Elbújni.

Mert azok a sorsfordító pillanatok, amiket már fent említettem, sokszor tényleg a legmélyebb kút fenekére nyomják az embert, ahonnan a fény már csak sötét pont. 

remény remeny

Ilyen az, amikor elveszítünk valakit, aki közel állt hozzánk. Ez egy olyan fájdalom, amit talán  sohasem lehet begyógyítani igazán, soha nem lesz már olyan, mint azelőtt volt, amikor melletted volt az, akit szerettél. Talán ez az egyik legfájdalmasabb dolog, és talán ez a legreménytelenebb is, hiszen egyszer sor kerül rá, bármennyire is reménykedünk. Abban persze bízhatunk, hogy minél később jöjjön el, de úgyis eljön. Na meg ott a fény, hogy ha egyszer mind kikerülünk innen, akkor talán még egyszer újra együtt leszünk, mint János Vitéz és Iluska Tündérországban. Szerintem ez cuki.

Na meg ott a szakítás, a viszonzatlan szerelem, a megcsalás, meg a miegymás. Komolyan, darabjaira tudja szaggatni az embert, fel nem ismerhető cafatokra, és senki sem képes, hogy újra összerakja, úgy, mint amilyen azelőtt volt, csak is az idő. De talán ő sem tud végezni tökéletes munkát.

De ne hagyjuk ki a csalódást, a munkahelyről kirúgást, a vizsgán megbukást, a baleseteket, az árulást, a veszekedést, a szegénységet, az alkoholizmust, meg minden egyebet, ami miatt elveszthetjük az egyik legfontosabb dolgot az életünkben.

remény remeny

A fájdalom elmúlik, neked csak türelmesnek kell lenni. 

Szóval, mi lehet a remény?

Nekem a remény az, amikor futok a villamos után, hátha elérem.

Amikor minden évben nekiállok tortát sütni az apukám szülinapjára, hátha idén végre jól sikerül.

Amikor egész órán lefelé nézek, hogy a tanár ne engem szólítson oszmán-törökből olvasni, mert rohadtul nem tudok semmit.

Amikor kinézek reggel, hátha süt a Nap.

Amikor beállítok 5 ébresztőt, hátha felkelek időben.

Amikor próbálok ismerkedni, hátha megtalálom végre az igazit.

Amikor van otthon sonkás makaróni, és nincsenek otthon a testvéreim, hogy megegyék.

Amikor anya, akkoris megtesz mindent, amikor seggfej vagyok.

Amikor egy hiba után képes vagyok megbocsátani, és egy hibám után, képesek nekem megbocsátani.

Amikor valaminek vége lett, és mégis képes vagyok folytatni a napjaimat.

Amikor nem adom fel.

Amikor eltörik valami, kidobod, és kapsz helyette újat.

Amikor eláll az eső, és nincs nálad esernyő.

Amikor találsz még egy zacskó kávét a szekrény tetején.

Amikor hallod az anyukád hangját, amikor valami baj ért.

Amikor az apukád, úgy enged el otthonról, hogy vigyázz magadra.

Amikor az öcséd a legcukibbnak tart.

Amikor reggel az első, amit meglátsz, egy cuki üzenet.

Amikor felkelsz és csak mosolyogsz.

remény remeny

Ez mind remény, vagy reménykedés. De mind az enyém.

Tovább

Vagyonosságokban

Vagyon a pénz minden?

Jó, ez elég erős szóvicc kezdésnek, de azért eléggé jó kérdés...

Észrevettétek, hogy a "vagyon" és "vagyon" ugyanúgy néz ki, ugyanúgy ejtjük és mégis más a jelentésük?

Persze az egyiket ma már nem nagyon használjuk, de Petőfi meg a többiek azért elég sokszor írták bele verseikbe, mint fület botránkoztató kínrím, mert más nem igazán rímelt a "nagyon"-ra, ezért a "vagyon" ilyenkor mindig jól jött, és megmentette a sorokat.

"Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon."  

Na hát igen. 

vagyon

A másik jelentése, pedig a pénz. Máni, zsé, lóvé, zöldhasú, zsozsó, kápé, dohány, suska, zseton, lepedő, rugó, rongy... Meg a satöbbi. Mármint elsősorban ez az, ami először eszünkbe jut, hogy a vagyon az pénz. 

Pedig a vagyon, az valakinek a tulajdona, legalábbis így próbálnám meg megragadni.

"Ennyi az össz' vagyonom"- De mi a te vagyonod kisapám?

vagyon

Igazából ma már komolyan fontos szerepet játszik a pénz, minden vallású, minden nemzetiségű, minden társadalmi helyzetű emberke számára, tök mindegy ki vagy, hány éves vagy, pénz kell már kb. ahhoz is, hogy levegőt vegyél. Mondhatjátok, hogy nem, de még a Krisna-völgyben is elkértek fejenként 1000 Ft-ot a belépőért, plusz a parkolásért, úgyhogy hiába az önfenntartás, ha így is kellenek a támogatók, ez persze nem baj, ez van, mert ez van ma, kell a pénz és kész. No.

vagyon

Én például tök mérges vagyok. Legszívesebben körbeutaznám még most fiatalon és üdén az egész világot, tuti nem állnék meg egy percre sem, ha lenne elég pénzem a repcsi jegyekre, meg a szállásokra, de sajnos nincsen, pedig itt volna a lehetőség, hogy tapasztaljak ebből a "káprázatoshatalmasmegbízhatóvilágból"- meg ilyesmi. Szóval nekem is szükségem lenne több pénzre, hogy mozgásban tudjak maradni.

vagyon

"Vagyon vagyon..."- be jó is volna...

Na de, persze a zsozsó nem minden. De tényleg nem. De azért valami. 

A vagyon lehet kicsit nehezebben megragadható a sarkainál, de mégis, olykor sokkal fontosabb, mint az a rozsda és zsebszagú bankjegy, amikért úgy hajtunk minden nap.

vagyon

Például, ott van az elménk. Az agyunk, ami tele van a saját gondolatainkkal, elképzeléseinkkel, jövőképekkel, na meg persze a világhíreivel, meg a szomszéd néni problémáival, meg a hülye tévéreklám dalaival, de legfőképpen, teli van azzal, amit beleteszünk. Teli van vagyonnal, maga a tény, hogy képesek vagyunk már önálló gondolkodásra, már az épp  elég ahhoz, hogy vagyonnak nevezzük  a tudást. Amit az iskolában tanultunk, vagy éppen még inkább a szüleinktől, vagy épp egy szeretett tanártól, vagy a nagypapától még régen, és még mindig emlékszel, hogy mit mondott a szőlő metszésről, vagy a kakaó főzésről, vagy bármiről.

vagyon

Vagyon az emlékezés, hogy azok a dolgok, amik fontosak, ott maradnak az agyadban, és fel tudod őket eleveníteni, el tudod mondani, szavakba tudod foglalni, le tudod írni, mutogatni, ez mind a te saját tulajdonod, és ez áldás.

Ott vannak még például a körülöttünk lévő emberek. Tök természetesnek tűnnek sokszor, hogy mellettünk vannak. Nekem mindig is magától értetődő volt, hogy egy normális családba születtem bele, hogy van anyukám, meg apukám, és, hogy az a természetes, ha nem válnak el, ma meg már inkább az, ha igen. Ha nincsenek elvált szüleid, nincsen is családod igazán. Najó, ez persze nem így van, de nekem akkor is az a normális, hogy van, és az anyukám nem utál, nem alkoholista, hogy apa nem játék függő, vagy ilyesmi, hanem mondhatni átlagos körülmények között élhetünk szeretetben. 

Ez volt mindig a megszokott. Csak, hogy ez nem mindenkinél van így. Tehát, nekem vagyon a család, én hálát adok érte nagyon sokszor, sőt, ahogy öregszem, egyre inkább. 

Beszélgettem nem rég egy sráccal, és mondta, hogy melóból hazamegy, eszik, játszik, lefekszik és kezdi előről, és hogy nagyon nincsenek is barátai. És így elgondolkodtam, hogy úristen, el sem tudnám képzelni így az életem, hogy nincsenek mellettem, hogy nem tartom az emberekkel a kapcsolatot. Az ember már az oviban kialakítja magának a társaságát, ha más nem, az óvónénivel, de legalább egy olyan csodabogarat képes találni, mint amilyen ő is. És ahány állomása van az életében, legalább annyi új arcot lát, és lép kapcsolatba, és valami csak alakul. 

vagyon

Nekem szerencsére megvannak még mindig az ovis barátaim, meg a gimisek is, meg az egyetemen is vannak, meg külföldön is egyre többen, sőt, van egy igazán erős, ami már baba korunk óta működik, és nem kell mindennap beszélni ahhoz, hogy tudjuk, számíthatunk a másikra, és mindent ott folytathatunk, ahol abbahagytunk. És ez gazdagság.

vagyon

#nomatterswhattheotherssay 

Na meg vagyon vagy te magad, meg a tulajdonságaid, meg a zene, és a tánc, meg a napsugár, meg az eső, meg a kakaó, meg a tequila, meg a fesztivál, meg a kiskutya, meg az árnyék, a jégkocka, az alvás, az ébredés, a mosoly, a szerelem, a hétvége, egyszóval, minden az, amit Te, annak teremtesz! 

#pozitívnapokat

Tovább