Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tengermoraj

blogavatar

Nehéz lenne sarkainál megfogni a gondolataimat, mint a tengert is. Mert végtelennek tűnő, át nem látható.

Legfrissebb bejegyzések

Követők

VéBarb

Egyedül a vadidegen az akibe beleszületek...

,,Pedig egyedül a vadidegen az akinek igazat adok. 
Egyedül a vadidegen az akibe beleszületek...Akibe beleszületek...
Akibe beleszületek, beletanulok!"

/Hiperkarma/

Te belegondoltál már abba, hogy amikor megszületünk, csak azzal vagyunk tisztában, hogy létezünk. De, hogy ki az a vadidegen, aki bennünk van, na meg az, aki vissza néz ránk a tükörből, azt nem tudjuk.

Csak valahogy kialakul.

Évről évre elfogadjuk az arcunkat, a vonásainkat, a testünket, hogy fejlődünk, hogy felnövünk, hogy változunk. 

Körvonalazódnak bennünk, hogy milyenek vagyunk, ha mérgesek, boldogok, vagy szomorúak éppen. Belenézünk a tükörbe, mosolygunk. Ilyenek a fogaim. Nagy a hézag közöttük. De a szám szép. Mosolygok. Ismerősnek tűnök. 

Aztán meglátok egy képet magamról, ahol nem vigyorgok és arra gondolok, hogy ez nem lehetek én. De hát nem is ilyen az arcom. Ki vagyok én?

Ebbe a testbe születtem, én. Ilyen vagyok. Milyen? Mindig más, de én vagyok. Ha az emberek rám néznek, tudják, hogy én vagyok az. Tudják a nevem, az arcomhoz kötik. Talán ismerik a hangom is. Felismerik. Felismernek.

Mert vagyok valaki.

De ahhoz, hogy az emberek felismerjenek, ahhoz meg kell ismerniük engem. És ahhoz, hogy megismerhessenek, először nekem kell rájönnöm, hogy milyen vagyok valójában.

Bele kell tanulnom, milyen érzés is éppen Barbinak, Frodónak, vagy Bélának lenni. Minden egyes nap tanulok valamit, milyen, ha emberek között vagyok, milyen, ha egyedül, milyen, ha a családommal. Ha idegenekkel, vagy a legjobb barátommal.

Milyen a hangom éneklés közben, ha az iskolában, és milyen amikor csak otthon a zuhany alatt dúdolgatok. Meglehetősen nagy a különbség. 

Még babaként el tudom dönteni, hogy a banános pürét, vagy a répásat szeretem jobban. Ha az egyik nem ízlik, azt kiköpöm, vagy kiborítom az etetőszékre, vagy anya ölébe. De nem biztos, hogy ez így marad. Mert változom. Mert tapasztalok. 

Felnőttként már határozottan mondhatom, hogy utálom a teát. Hogy a kedvenc kajám a sonkás makaróni. És a mákot csak kis mennyiségben szeretem, de ma már képes vagyok a fogyasztására. De nem biztos, hogy ez így marad. Mert változom. Mert tapasztalok.

Tudom, hogy a kedvenc színem a szivárvány. De a legjobban a kéket szeretem. Tavaly zöldes színeket hordtam, idén viszont inkább feketét. Mert változik, mert változom.

 Például tudom, hogyan viselkedem stressz helyzetben. Tudom, hogy egy szó is elég és sírva fakadok és nem tudom elmondani, mi a jó isten bajom van. De ilyen vagyok. És ezt nem olyan egyszerű leküzdeni, mert ilyen a mentalitásom.

Tudom, hogy milyen, ha szerelmes vagyok. Tudom, hogy csak az a lényeg, hogy mi van a másikkal, azon töröm a fejem, mivel tudnám meglepni, már előre gondolkodom, a következő évi karácsonyi ajándékon.

Tudom, hogy vannak hibáim. Jobbik esetben, tudom is mik azok. De nem feletkezem meg a jó tulajdonságaimról sem. Mert azok is vannak.

Tudom, hogy nem vagyok tökéletes. 

De például nem tudom mit kezdjek az életemmel. Mert még nem ismertem meg magam eléggé. Mert még nem ismerem a körülöttem lévő lehetőségeket, a határokat.

Viszont azt tudom, hogy szeretnék majd egy szép házat. Egy kis francia bulldogot. És szeretnék egy hippi buszt. És szeretnék Törökországban élni kicsit. Meg szeretnék világot látni.

Meg szeretem a virágokat.

Nem félek az egerektől.

A fogaim között szippantom fel a spagettit.

Szerelmes vagyok.

Nem szeretem a Trónok Harcát.

Hason szoktam aludni.

Sokat álmodom.

Még nem tudom pontosan, hogy ki vagyok valójában.

De biztos vagyok benne, hogy egyszer a vadidegenből, egy közeli ismerős lesz, akinek az utolsó pillanatig lesznek olyan titkai, amikre magam sem jöttem még rá, mert minden nap ér valami új, amibe bele kell még tanulnom.

Te milyen vadidegen vagy?

Tovább

Skizofrénia

Idegenek táncolnak.

Nem ismerem őket.

Bár ismerős az arcuk.

R i D e G e N e K

i D e G e N e K .

Az egyikre hasonlítasz.

t E, igen t E.

Idegen táncolsz.

Az enyémen.

 Ne lépj a lábamra.

Az idegemen ugrálsz.

Az idegenem.

E n Y é M.

Az idegenemen vagy.

a Z    e N y É m E n.

Az idegeneimen.

Mert többen vannak.

Egy vagyok én is.

Többen vagyok.

I d E g E n vagyok.

.            .               .

Az enyémen.

idegen

Tovább

FöLDIGILISZTÁK VAGYUNK

idegen

Tegnap ültem a hintaágyban az esőben. Az elején épp, hogy pár csepp ha esett, az első idegen volt, hideg, aztán már észre se vettem, mikor áztam el annyira, hogy csavarni lehetett a ruhámból a vizet. 

Aztán kisütött a Nap megint.

Tapadt a bőrömhöz a langyos, nedves textil, cuppogott a hátamon, csordultak a cseppek lefelé a combamon, és én csak ültem a hintaágyban a Napon, mintha a világ legtermészetesebb dolga történt volna. 

Bámultam a földet, ahogy hintázás közben fel-alá csúszik alattam a nedves talaj. Aztán észrevettem, hogy a homokból több helyen is rózsaszín gyűrűs férgek próbálnak feltörni a vízes felszínre. Figyeltem, ahogy igyekeznek kifelé, ahogy egyre többen vetődnek a talpam alá, mit sem törődve azzal, hogy valami idegen dolog lebeg felettük. 

Kúsztak egymás felé, egymásba gabalyodva hemperegtek tovább, néztem őket, és magunkat láttam bennük.       

idegen

Magunkat, mint embereket. 

Mi is egyszer csak feljövünk, ha csendesült a vihar, ha kicsit lehűlt a föld, ha azt érezzük, van egy kis változás. Hogy végre elmosta az eső a forróságot, a piszkos problémákat, és a rózsaszín testünket kiengedhetjük a valóságba, és egymásba gabalyodva, kabálózva, új életet kezdhetünk.

Nem is vagyunk olyan idegenek hozzájuk képest.

Az eső megint rákezdett, most már zuhogott, verte a vállamat, verte a földet, verte a valóságot. Éreztem, ahogy lassan lehűlik a testem, a ruhám már nem tudott több vízet magába szívni, már nem tudott többet befogadni a szálaiba, csak folyt végig rajtam az eső, egészen le a gilisztákig. 

Aztán felálltam és elindultam az ajtó felé. Amikor az előszobában levettem a cipőm, csak akkor vettem észre, hogy apró, rózsaszín, gyűrűs cafatok vannak a talpamra ragadva.

Hát mi is mind földigiliszták vagyunk.

Tovább