Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tengermoraj

blogavatar

Nehéz lenne sarkainál megfogni a gondolataimat, mint a tengert is. Mert végtelennek tűnő, át nem látható.

Követők

VéBarb

K ö Z - m o N d Á s O k

Tudod, az a baj a mi országunkkal, hogy túlságosan illenek rá az olyasfajta kifejezések, mint például a ,,Nem minden arany ami fénylik'', meg ,, Szép kívül, de ördög belül", ,,A piros alma is gyakran férges", és hogy a saját szavaimmal éljek, tök mindegy, hogy ki vagy-e rúzsozva, ha közben szaros maradt a kezed.

Tudod, ilyesmik.

Mert a város pompázik a karácsonyi fényekben, úszik bennük az Andrássy út, a Kossuth Lajos tér, a Parlament előtt áll az óriási szemet hipnotizáló Karácsonyfa, körbevéve nem tudom hány szánkóval(jó, mondjuk már kicsit csonkák), karácsonyi vásár van a Váci utcán, a Bazilika előtt, sőt, még a Deák téren is, de kérdezem én, mire fel?

A csodálatos kormányunk szépen elhúzta előttünk a mézesmadzagot, több tízezer éhes birka ugrott rá, mintha ma születtek volna.

Persze a birkákat terelgetni kell, összetartani a nyájat, fenntartani az érdeklődést, ezért basszunk tele mindent karácsonnyal, úgyis az a fontos, az emberek ajándékoznak, zabálnak, azzal meg senki nem foglalkozik, hogy mit kapunk 2019-re OrbánMikulástól.

Hölgyeim és uraim, az ajándék egy bérmentes rabszolgakupon, az egyén köteles önmagára felhasználni, akkor amikor mi mondjuk, másra nem átruházható.

A legjobbat a végére hagytuk: cserébe jár a fizetés is, igaz, csak három év múlva, de megkaphatja az, aki nem fullad addig bele a túlóratengerbe. 

Köszönjük, hogy minket választott!

Szokták volt mondani, ,,Szarból nem lehet várat építeni", de a narancsoknak csak sikerült, persze ebből, mi mind nem kapunk semmit sem, de messziről érezni, hogy szar van a palacsintában.

Viszont végre megint eljutott oda a magyar polgárok egy része, hogy hangot adjanak nem tetszésüknek, hogy végre kiabálnak, tombolnak a dühtől, mert baromira elegük van abból, hogy úgy kell táncolni, ahogy Orbánbácsi füttyent.

A parlament előtt állunk többezren, minden nappal egyre többen, egyre hangosabban, egyre több kézzel, lábbal, szívvel küzdünk azért, hogy valaki meghalljon minket.

És itt nem csak a rabszolgatörvény ellen tüntetünk. Tüntetünk a CEU-ért, a szabadegyetemért, hogy pár év múlva ne az legyen, hogy az összes kis bölcsész szak kukába kerüljön (mint amilyenre én is járok egyébként), mert az épp nem tetszik a kormánybácsinak.

 Hogy a hajléktalanokat ne eltüntessék, hanem mentsék meg.

Hogy a családok évében szegény-, és hátrányos helyzetű családokat, anyákat a beteg gyerekükkel együtt ne lakoltassanak ki.

Vagy, hogy egy demokratikus országban, jogunk legyen ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsunk.

Hogy ne kelljen félnünk a saját országunkban, hogy megfelelő életkörülményt tudjunk biztosítani magunknak, gyerekinknek, családainknak. 

De nagyon úgy áll a harcihelyzet, hogy a végén mind senkik leszünk, a saját otthonunkban, mert szépen lassan eltaposnak minket, lefújnak, mint nem kívánt rovarokat az ablakon nyáron, aztán a túlélők próbálnak a résekben kuporogni télen, hogy halálra ne fagyjanak.

Tudjátok sokat gondolkodtam azon, hogy vajon kinek van igaza a rendőrök helyzetével kapcsolatban.

Ott állnak, néznek minket, fapofával, egy darabig tűrik, hogy üvöltünk, hogy próbálunk áttörni rajtuk, tartják a falat, védik a "hazát", védik a "királyt", mert ez a dolguk, ez a munkájuk, ez a parancsuk.

Közben sokan közűlik azt mondják, ők tulajdonképpen velünk vannak, mégis szemben állnak a tömeggel.

Van aki megvan róla győződve, hogy már pedig, ők nem lehetnek velünk, ha igazán tenni akarnának valamit, szembefordulnának a hatalommal, ő a helyükben tükörbe sem merne nézni, saját magát is leköpné, leköpné őket is.

Pfhuj.

És lehet, hogy igaza is van.

Anna Gavalda írta egyszer:

"Olyan parancsnak engedelmeskedni, ami megfoszt a becsületedtől, ez a katona tragédiája.''

És aztán ott a másik oldal, hogy ez a munkájuk, el kell tartani a családjukat, ők az életükkel játszanak, a hivatásukkal, a megélhetésükkel. De vajon ki fogja őket megfizetni?

Majd szépen mindenkit kitüntetnek egyesével, gratulálok KisPista, vidd a lányom, a felekirályságom, innentől kezdve számba fogunk venni, köszönjük, hogy elsegítettél minket a totális diktatúráig.

De onnan már nem lesz visszaút.

De persze minden tehén a maga borját nyalja.

Az, meg hogy a tévé, és a kormánypárti sajtó miféle mocskot és hazugságot ad ki nap, mint nap, arról még beszélni is fájdalmas, és Ti oly sokan elhiszitek, amit elétek tesznek. Pedig, ha közöttünk járnátok, ahol zajlanak az események, egy TEK-es biztosan leverné rólatok a szemellenzőt. Persze csak óvatosan, gumibottal.

Persze a könnygáz is hatásos, nem kapsz levegőt, marja a szemed, az orrod, a tüdőd, fuldokolsz, ki akarod hányni az egészet, de ők csak fújdolgálnak, fulladjunk meg mind, kevesebb ember, kevesebb baj.

De én abban bízom, hogy lesz még igazság a Földön egyszer, és nem lesz hiába a járkálás, a kiabálás, a vélemény nyilvánítás, és sikerül kiharcolni magunknak a demokratikus országunkban a demokráciát... Mert hát ugye, aki szarban jár, az szaros lesz.

Tovább

Felnőtt mindennapok, gyerekekkel született jóság

Mint tudjuk, nincs is kellemesebb, mint felkelni a hajnali órákban, tudva, hogy kint, minden tiszta latyak, hideg van, és a dzsuva minden értelemben csak egyre több lesz.

Tudva azt, hogy a hó miatt, az utazási viszonyok valahogy Magyarországon egy pillanat alatt megakasztják a dolgozni akaró, iskolába járó emberek életét, elindulok negyed órával hamarabb, hogy még 10 perccel előbb beérjek az első munkanapomra, ami természetesen kint van a város végében Rákospalotán.

Szépen felszállok az egyes villamosra, amivel egy megállót sem tudtunk megtenni, mert valamilyen oknál fogva 10 percen keresztül álltunk, a Puskás Ferenc Stadion és a Hős utca között. Minekután nagy nehezen sikerült megindulni, a villamos persze tele lett emherekkel, mivel az előző villamos nem tudta felvenni őket. Nyilván.

Ó, mondd miért.

Aztán Zuglóban leszálltam,a szemem előtt szépen elsuhant az 5-ös busz, ami kb. az egyetlen járat, ami kivisz Rákospalotára, és amíg elment előttem legalább 10, ha nem több Újpalota meg mittomén milyen busz, addigra az enyém nagyjából 10-12 perccel később befutott.

Ami természetesen megint tömve volt, persze ezek lehet, hogy amúgy is állandóan tele vannak, amivel nincs is baj, csak, hogy amikor konkrétan át kell tipornom a másikon azért, hogy leengedjen végre, az az én lelkiismeretemnek is fájdalmat okoz. Mert hiába kérek sűrű elnézéseket, úgy néznek rám, mintha gyilkoltam volna.  Pedig tényleg nem.

Aztán ezeket a fájdalmakat félre téve, azért az emberek csak nem olyan rosszak, mert hála istennek, vannak gyerekek a Földön, akik ezeken a kicseszett reggeleken is fel tudják vidítani a szívem.

Egy kisfiú, a nagypapájaval ült. Vagyis a kisfiú mellett egy néni volt, a papája oldalt állt, hogy nehogy leessen a kisfiú egy nagyobb fékezésnél. 

A kisfiú önfeledten, hangosan beszélgetett a nénivel és a nagypapájával, mosolyogva hallgattam, miközben olykor-olykor felökleltem egy-két embert a hátizsákommal.

Amikor leszállt a néni, a kisfiú hangosan kiabált utána, hogy sziaaaaaaaaaaaaaaaaaa néééniiiiii, sziiiiiiiiiiiiiiiaa nééééééééééééééniii.

Ezen komolyan hangosan felnevettem.

Ezután beült mögéjük egy anyuka a kisfiával. A továbbiakban nevezzük ezt a két srácot Tobinak, és Pocónak. Tobi hátrafordult és fennhangon nyomatták a következő társalgást.

Tobi: Mi oviba megyünk a papával

Pocó: Igeeen, mi is.

Tobi: Én Rákospatak utcai oviba járok

Pocó: Éééén issss. Nem sokára le kell szállni.

Pocó anyukája rászólt, hogy üljön vissza a helyére, mert be fogja ütni a fejét.

Tobi: Igen, jobban tennéd, ha szót fogadnál anyukádnak. 
( Miközben ő, az ülésen térdelve magyaráz)

És ezt még lehetne folytatni, meg fokozni. Elképesztő, hogy ezek az apró kis gyerekek, képesek tök idegen emberekkel olyan kapcsolatot kialakítani, mintha már ezer éve hétmérföldes barátságot ápolnának. 

Mi meg állunk egymás mellett, mintha nem is látnánk a másikat, és csak akkor nézünk fel undorral a szemünkben, amikor valaki oldalba lökött, vagy összetaposott.

Sokszor csak belefásulunk a napokba, mérgelődünk azon, hogy késünk tíz percet a munkahelyünkről, vagy bárhonnan, és közben elfelejtünk gyereknek lenni, elfelejtünk élni.

Később fel akart szállni a buszra egy kisfiú, de amikor lépett, megbotlott,és elesett. Egy bácsi segített neki felállni, aztán lesütött szemmel fogta anyukája kezét, és markolászta a lábaszárát, zavarban volt, meg fájt is  neki valószínűleg.

Rámosolyogtam, és mintha látta volna rajtam, hogy azt mondom a szememmel, hogy, nyúl háj, daru háj, ha meggyógyul majd nem fáj, visszamosolygott.

Útközben még sokáig szemeztünk, le-lesütötte a szemét, aztán amikor felnézett, és rámosolyogtam, ő visszadobott egy-egy újabb mosolyt.

Amikor leszállni készültek, látszott rajta, hogy felbátorodott, és integetni kezdett bőszen, és vigyorgott hozzá.

Amikor a járdán álltak, az anyukája még mindig a kezét fogta, és mikor rászólt, hogy figyelj rám, ő továbbra is engem nézett, integetett és mosolygott.

Köszönöm Nektek, ti semmit sem sejtő, jónak született gyerekek, hogy megmelengetitek a szívemet, és az olyan borzalmas reggeleken is elolvasztjátok a havat, mint a tegnapi.  Maradjatok ilyenek.

Kár,hogy mind felnövünk egyszer. Kár, hogy mások rosszul nevelnek minket. De a gyerekek emlékeztethetnek arra, hogy mi is voltunk ilyenek, és soha nem késő kicsit gyereknek lenni.

A buszról már úgy szálltam le, hogy elsöprődött bennem minden rossz érzés a reggellel kapcsolatban, és tök jól sikerült az első napom. 

Tovább